Turk J Haematol 2013 Dec;30(4):351-8

Turkish Chronic Myeloid Leukemia Study: Retrospective Sectional Analysis of CML Patients.

Sahin F1, Saydam G1, Cömert M1, Uz B2, Yavuz AS3, Turan E3, Yönal I3, Atay H4, Keltikli E4, Turgut M4, Pehlivan M5, Akay MO6, Gürkan E7, Paydaş S7, Kahraman S8, Demirkan F8, Kırkızlar O9, Akpınar S9, Pamuk GE9, Demir M9, Ozbaş HM10, Sönmez M10, Gültürk M11, Salihoğlu A11, Eşkazan AE11, Ar C11, Haydaroğlu Şahin H5, Ongören S11, Başlar Z11, Aydın Y11, Yenere MN12, Tüzüner N11, Ferhanoğlu B11, Haznedaroglu IC2, Ilhan O12, Soysal T11.
Amaç: Kronik myeloid lösemi (KML) tanısı olan hastalarda tedavi ve takip kriterleri son 10 yılda çok ciddi değişimlere uğramıştır. Özellikle NCCN ve ELN kılavuzlarının yayınlanması ve düzenli olarak güncellenmesiyle hastaların daha yakın takibi mümkün olmuştur. Ancak güncel uygulamaları değerlendirebilmek için kayıt ve retrospektif analizlere ihtiyaç vardır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, ülkemizde 12 merkezin katılımıyla KML tanısıyla izlenen 1133 hastanın demografik özellikleri, hastalık durumları, yanıt, direnç ve ikinci kuşak tirozin kinaz inhibitör kullanımları analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta grubumuzda, yanıt oranlarının litaretüre göre daha yüksek olduğu, moleküler yanıt değerlendirmenin tüm merkezlerde mümkün olmadığı saptanmıştır.Sonuç: KML hastalarının bakım kalitesinin arttırılması için moleküler teknik kullanımının arttırılması ve daha yaygın kayıt sistemine ihtiyaç vardır.
k myeloid lösemi (KML) tanısı olan hastalarda tedavi ve takip kriterleri son 10 yılda çok ciddi değişimlere uğramıştır. Özellikle NCCN ve ELN kılavuzlarının yayınlanması ve düzenli olarak güncellenmesiyle hastaların daha yakın takibi mümkün olmuştur. Ancak güncel uygulamaları değerlendirebilmek için kayıt ve retrospektif analizlere ihtiyaç vardır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, ülkemizde 12 merkezin katılımıyla KML tanısıyla izlenen 1133 hastanın demografik özellikleri, hastalık durumları, yanıt, direnç ve ikinci kuşak tirozin kinaz inhibitör kullanımları analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta grubumuzda, yanıt oranlarının litaretüre göre daha yüksek olduğu, moleküler yanıt değerlendirmenin tüm merkezlerde mümkün olmadığı saptanmıştır.Sonuç: KML hastalarının bakım kalitesinin arttırılması için moleküler teknik kullanımının arttırılması ve daha yaygın kayıt sistemine ihtiyaç vardır.