Turk J Haematol 2015 Dec 5;32(4):363-366

Immune Thrombocytopenic Purpura During Maintenance Phase of Acute Lymphoblastic Leukemia: A Rare Coexistence Requiring a High Degree of Suspicion, a Case Report and Review of the Literature.

Bayhan T1, Ünal Ş, Gümrük F, Çetin M.
Akut lenfoblastik lösemi (ALL) tanılı hastalarda trombositopeni, kemoterapiye ikincil kemik iliği baskılanması veya hastalığın relapsı sonucu gelişebilir. Olgumuz ALL idame tedavisinin 102. haftasında gelişen trombositopeni nedeniyle incelendiği sırada immün trombositopenik purpura (İTP) tanısı almıştır. Trombositopeninin trombosit infüzyonuna rağmen dirençli olması üzerine yapılan kemik iliği aspirasyonunda löseminin remisyonda olduğu ve megakaryositlerin artmış olduğu görüldü. Kemoterapiye iki hafta ara verilmesine rağmen trombosit sayısında artma olmadı. Viral seroloji sonuçları aktif enfeksiyon ile uyumlu değildi. Hastaya İTP tanısı konuldu. İntravenöz immünoglobulin tedavisi ile trombositopeni düzeldi. Remisyondaki ALL hastalarında trombositopeni geliştiğinde, daha sık görülen nedenler dışlandıktan sonra İTP de akılda bulundurulmalıdır.
lenfoblastik lösemi (ALL) tanılı hastalarda trombositopeni, kemoterapiye ikincil kemik iliği baskılanması veya hastalığın relapsı sonucu gelişebilir. Olgumuz ALL idame tedavisinin 102. haftasında gelişen trombositopeni nedeniyle incelendiği sırada immün trombositopenik purpura (İTP) tanısı almıştır. Trombositopeninin trombosit infüzyonuna rağmen dirençli olması üzerine yapılan kemik iliği aspirasyonunda löseminin remisyonda olduğu ve megakaryositlerin artmış olduğu görüldü. Kemoterapiye iki hafta ara verilmesine rağmen trombosit sayısında artma olmadı. Viral seroloji sonuçları aktif enfeksiyon ile uyumlu değildi. Hastaya İTP tanısı konuldu. İntravenöz immünoglobulin tedavisi ile trombositopeni düzeldi. Remisyondaki ALL hastalarında trombositopeni geliştiğinde, daha sık görülen nedenler dışlandıktan sonra İTP de akılda bulundurulmalıdır.