Turk J Haematol 2016 Jun 5;33(2):119-26

Comparison of Myelodysplastic Syndrome Prognostic Scoring Systems.

Bektaş Ö1, Üner A, Eliaçık E, Uz B, Işık A, Etgül S, Bozkurt S, Haznedaroğlu İC, Göker H, Sayınalp N, Aksu S, Demiroğlu H, Özcebe Oİ, Büyükaşık Y.
Amaç: Miyelodisplastik sendrom (MDS) klonal bir hematopoetik kök hücre hastalığıdır. Hastalarda sitopeni veya akut miyeloid lösemi gelişmesi riski söz konusudur. Farklı sınıflandırma ve prognostik skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, farklı prognostik skorlama sistemlerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Üçüncü basamak üniversite hastanesi, hematoloji bölümünde 2003-2011 yılları arasında tanı alan 101 primer MDS hastası çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Uluslararası Prognostik Skorlama Sistemi (UPSS), Dünya Sağlık Örgütü Sınıflandırması Bazlı Prognostik Skorlama Sistemi (DPSS), MD Anderson Prognostik Skorlama Sistemi (MPSS) ve yeniden düzenlenmiş UPSS (UPSS-D) risk kategorileri arttıkça lösemisiz sağkalım ve toplam sağkalım azalıyordu (p<0,001). UPSS, DPSS, MPSS ve UPSS-R Cox regresyon analizi ile karşılaştırıldığında, DPSS’nin lösemisiz sağkalımı (p<0,001), DPSS (p<0,001) ve UPSS-D’nin (p=0.037) toplam sağkalımı daha iyi öngördüğü tespit edildi. Sonuç: Dört prognostik skorlama sistemi de toplam sağkalımı ve lösemisiz sağkalımı başarılı şekilde öngörüyordu (p<0.001). DPSS’nin lösemisiz sağkalımın, DPSS ve UPSS-D’nin toplam sağkalımın en iyi öngöreni olduğu tespit edildi.
: Miyelodisplastik sendrom (MDS) klonal bir hematopoetik kök hücre hastalığıdır. Hastalarda sitopeni veya akut miyeloid lösemi gelişmesi riski söz konusudur. Farklı sınıflandırma ve prognostik skorlama sistemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, farklı prognostik skorlama sistemlerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Üçüncü basamak üniversite hastanesi, hematoloji bölümünde 2003-2011 yılları arasında tanı alan 101 primer MDS hastası çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Uluslararası Prognostik Skorlama Sistemi (UPSS), Dünya Sağlık Örgütü Sınıflandırması Bazlı Prognostik Skorlama Sistemi (DPSS), MD Anderson Prognostik Skorlama Sistemi (MPSS) ve yeniden düzenlenmiş UPSS (UPSS-D) risk kategorileri arttıkça lösemisiz sağkalım ve toplam sağkalım azalıyordu (p<0,001). UPSS, DPSS, MPSS ve UPSS-R Cox regresyon analizi ile karşılaştırıldığında, DPSS’nin lösemisiz sağkalımı (p<0,001), DPSS (p<0,001) ve UPSS-D’nin (p=0.037) toplam sağkalımı daha iyi öngördüğü tespit edildi. Sonuç: Dört prognostik skorlama sistemi de toplam sağkalımı ve lösemisiz sağkalımı başarılı şekilde öngörüyordu (p<0.001). DPSS’nin lösemisiz sağkalımın, DPSS ve UPSS-D’nin toplam sağkalımın en iyi öngöreni olduğu tespit edildi.