Eurasian J Med 2016 Jun;48(2):107-11

Dermatological Findings in Turkish Paediatric Haematology-Oncology Patients.

Uksal U1, Ozturk P2, Colgecen E3, Taslidere N4, Patiroglu T5, Ozdemir MA5, Torun YA6, Borlu M7.
Malign hastalıklarda deri, mukoza, saç ve tırnak bulgularının tanısı hayatı tehdit eden ilaç reaksiyonları, fırsatçı enfeksiyonlar ya da primer hastalığın deri tutulumları sebebi ile çoğu zaman zordur. Lezyonların morfoloji, şekil ve dağılımları kendiliğinden iyileşen lezyonlardan kemoterapinin ciddi yan etkilerine kadar olan bulguların ayırıcı tanısında önemlidir. Türkiye’den malignitelerin ayrıntılı dermatolojik bulgularını sunan vaka bildirileri ve serileri yetişkinlerle ilgili olup çocuk hastaları içeren geniş gurup çalışması yoktur. Bu çalışmanın amacı hemato-onkolojik çocuk hastalardaki dermatolojik bulguların morfolojik özelliklerini değerlendirmektir.
l="AMAÇ">Malign hastalıklarda deri, mukoza, saç ve tırnak bulgularının tanısı hayatı tehdit eden ilaç reaksiyonları, fırsatçı enfeksiyonlar ya da primer hastalığın deri tutulumları sebebi ile çoğu zaman zordur. Lezyonların morfoloji, şekil ve dağılımları kendiliğinden iyileşen lezyonlardan kemoterapinin ciddi yan etkilerine kadar olan bulguların ayırıcı tanısında önemlidir. Türkiye’den malignitelerin ayrıntılı dermatolojik bulgularını sunan vaka bildirileri ve serileri yetişkinlerle ilgili olup çocuk hastaları içeren geniş gurup çalışması yoktur. Bu çalışmanın amacı hemato-onkolojik çocuk hastalardaki dermatolojik bulguların morfolojik özelliklerini değerlendirmektir.

GEREÇ VE YÖNTEM:

Çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Kliniği’nde yapıldı. Üç dermatolog bir yıl boyunca her gün klinikteki tüm hastaları konsulte etti.

BULGULAR:

Çalışma gurubunu yaşları 1–16 (ortalama 7,19±4,63) arasında değişen 157 çocuk (79 kız/78 erkek) oluşturdu. Oral-genital mukoza, saç ve tırnakları da içeren ayrıntılı dermatolojik muayene yapıldı. Hastaların %70’inde en az bir adet dermatolojik bulgu mevcuttu. Kemoterapi gören hastalarda en sık yaygın kseroz ve hiperpigmentasyon görüldü (%24,19). En az 10 alanda multiple nevüsler uzun süre kemoterapi alanlarda sık görüldü (%18,47). Bunların üçü displastik nevüstü ancak bir yıllık çalışma periyodunda malign transformasyon görülmedi.

SONUÇ:

Pediatrik hemato-onkoloji kliniklerinde düzenli dermatolojik muayene tanısal ve tedavi problemlerini çözmede yardımcı olabilir.